Coconut oil for hair growth / Hajnövesztés kókuszzsírral

Coconut oil helps the hair grow faster with healing its damaged structure.
A kókuszzsír segít újraépíteni a haj sérült szerkezetét, így biztosítja annak gyorsabb növekedését.


Coconut oil has been traditionally used as a skin and hair product in tropical countires for many centuries, but the west has just started to catch on. /
A kókuszolajat évszázadok óta használják bőr-és hajápoló készítményként a trópusi országokban, azonban a 'nyugat' még csak most kezdett rákapni.

You can use coconut oil in two possible ways: you can eat it and apply it as a hair mask. Maybe you find eating it weird, but I can assure you that every healing process must start from inside rather than from the outside. /
A kókuszolajat kétféle módon tudod használni: megeheted vagy hajpakolásként alkalmazhatod. Lehet, hogy furcsának tartod elfogyasztani, azonban biztosíthatlak róla, hogy minden gyógyulási folyamatnak belülről kell elkezdődnie sokkal inkább, mint külsőleg.

I started to consume large amount of coconut oil recently, because I have heard it can help lubricate our joints and ensure them working properly. Having problems with my left knee since age 16 made me quite interested in this healing possibility, so I did not hesitate even for a minute to try if the theory is fake or not. /
Az utóbbi időben hatalmas mennyiségű kókuszzsírt kezdtem fogyasztani, mivel hallottam, hogy segít az ízületek 'olajozásában', és biztosítja megfelelő működésüket. Mivel 16 éves korom óta problémám van a bal térdemmel, rendkívül érdekelni kezdett ez a gyógyulási lehetőség, így egy percig sem hezitáltam, hogy kiderítsem az elmélet kamu-e vagy nem.

I can't have a confession about my knee yet, but what I can tell you for my own amazement too, is that the quality of my hair has improved a lot: it's much softer and more shiny. It was beyond my wildest dreams. :D /
A térdemről még nem tudok nyilatkozni, viszont elmondhatom, hogy saját megdöbbenésemre is, de a hajam minősége rengeteget javult: sokkal puhább és fényesebb. Legvadabb álmaimban sem számítottam volna erre. :DLet's see how it is possible that coconut oil makes wonders to our hair /
Nézzük hogyan lehetséges, hogy a kókuszolaj csodákat művel a hajunkkal

- Lauric acid, a major component of coconut oil gives the oil its protective properties. Lauric acid is a fatty acid that easily binds hair proteins thus helping in protecting the roots of hair strands and preventing hair breakage.
- Coconut oil’s antibacterial and antifungal properties give the oil the ability of protecting your scalp against dandruff, which can hinder hair growth and cause hair fall. 
- Coconut oil is rich in nutrients like vitamin E, vitamin K and iron. These nutrients are essential for maintaining your hair’s shine and softness. Vitamin E is particularly effective in eradicating dandruff. 

- A laurinsav felelős a kókuszzsír védő tulajdonságáért, amely a termék fő komponense. A laurinsav egy zsírsav, amely könnyedén megköti a haj fehérjéit, ezáltal segít megvédeni a hajhagymákat, és megelőzni a hajszálak töredezését. 
- A kókuszzsír antibakteriális és gombaölő tulajdonságai adják az olaj azon képességét, hogy megvédje a fejbőrt a korpásodástól, ami egyébként hátráltatná a haj egészséges növekedését, és a hajhullásért is felelőssé tehető.
- A kókuszzsír gazdag forrása az E vitaminnak, K vitaminnak és a vasnak. Ezek a tápanyagok nélkülözhetetlenek a haj fényének és puhaságának fenntartásában. Az E vitamin kiváltképpen hatásos a korpa megszüntetésében.

How shall you consume coconut oil? /
Hogyan célszerű a kókuszolajat fogyasztani?

At home, we usually cook and bake with coconut oil, but I often apply it on my crakers and yeast-free home-made bread too instead of margarine and butter. I think, it's very delicious, I love it with tomato and Himalayan salt. /
Otthon általában kókuszzsírral főzünk és sütünk, azonban gyakran alkalmazom krékerre, vagy élesztőmentes kenyérre kenve is margarin és vaj helyett. Úgy gondolom, hogy nagyon finom, imádom paradicsommal és Himalája sóval enni.

How to use coconut oil as a hair mask? /
Hogyan alkalmazzuk a kókuszzsírt hajpakolásként?

As far as I am concerned, the best option is when you use coconut oil before shampooing. As a first step, apply the oil generously to your scalp, and rub it gently to ensure the oil spreading adequately to the entire area. Continue massaging your scalp for 5 minutes, then focus on your hair strands. Leave the oil on your hair for at least 30 minutes (or up to 2-4 hours if you have a significant hair breakage problem) then wash your hair off with your regular shampoo. (Pay particular attention to the last step, because coconut oil is not easy to remove from your hair). /

Szerintem a legcélszerűbb hajmosás előtt felvinni a kókuszolajat a hajra. Először bőségesen oszlasd el a fejbőrödön, majd kezdd el azt finoman masszírozni úgy, hogy az olaj mindenhova azonos mértékben jusson. A fejbőr masszírozását folytasd 5 percig, majd fordíts figyelmet a hajszálaidra is. Legalább 30 percig hagyd hajadon a pakolást (ami 2-4 óra is lehet, ha nagyobb mértékű a hajad töredezettsége), majd szokásos samponoddal moss hajat. (Fordíts különösön nagy figyelmet az utolsó lépésre, mivel a kókuszzsírt elég nehéz lemosni a hajról).

Thank you for reading this article. If you find it useful, please, consider sharing it for the benefit of others. /
Köszönöm, hogy elolvastad a cikket. Ha hasznosnak találod, kérlek oszd meg mások javára is.

You can follow me on Facebook too, if you wish. /
Itt követhetsz Facebookon, ha gondolod.

xx Rose

2 megjegyzés:

  1. A ricinus olaj is nagyon jó :) én a samponomhoz keverem :) kókusz zsírt is szerettem volna de nem tudom megszagolni a boltokban hogy tényleg eredeti kókusz zsír e :c

    ReplyDelete
  2. Én is használtam ricinus olajat régebben. :) Valóban jó, de nem tapasztaltam ugyan ezt a hatást, mint a kókuszzsírnál. Talán mert nem ettem meg. :D A fenti képen látható kókuszzsír nekem bevált, de én is hallottam, hogy vannak gyengébb minőségű termékek.

    ReplyDelete