Yeast? Thanks, but no thanks

Why you should completely avoid yeast in your diet


Yeast is as harmful as I would rather eat animal products again than yeast. Yeast is actually found everywhere, in the air and even on the plants, but in this article I will focus on brewer's, baker's, "nutritional" yeast and yeast-containing foods in your diet. /
Az élesztő annyira ártalmas, hogy sokkal inkább ennék újra állati eredetű termékeket, mint élesztőt.
Az élesztőgombák tulajdonképpen mindenütt jelen vannak, a levegőben és még a növényeken is, de ebben a cikkben a sütéshez, alkoholos italok gyártásához használt, étrend kiegészítőként alkalmazott mikroorganizmust értem élesztőn, illetve azt az élesztőt, amely az élelmiszerekben található.

About yeast

Yeasts are eukaryotic microorganisms (which means their cells contain a nucleus - some living beings don't have it). Currently, 1,500 yeast species are described. By fermentation, yeast species converts carbohydrates to carbon dioxide and alcohols - for thousands of years carbon dioxide has been used in baking and alcohol has been applied in alcoholic beverages. /

Az élesztőről

Az élesztőgombák eukarióta mikroorganizmusok (tehát sejtjeik rendelkeznek sejtmaggal - náluk léteznek fejletlenebb élőlények is, melyeknek ez nem adatott meg). Jelenleg 1500 fajtájuk ismert. Az élesztőfajok erjesztés során a szénhidrátokat szén-dioxiddá és alkohollá alakítják - a szén-dioxid évezredek óta használatos a sütőiparban és alkoholos italok előállítása során. /

Yeast used in baking

Baker’s yeast, Saccharomyces cerevisiae, works by reacting with sugars to aerate bread dough with carbon dioxide, also producing alcohol as a by-product. So, the dough will expand and rise as gas forms pockets or bubbles. /

A sütőiparban alkalmazott élesztő

A sütőiparban használt élesztőfaj, a Saccharomyces cereovisiae reakcióba lép a jelenlévő szénhidrátokkal/cukrokkal, majd szén-dioxid termelődése által kialakul a kenyértészta lyukacsossága (emellett melléktermékként némi alkohol is termelődik).

A block of compressed yeast in its wrapper

Yeast used in alcoholic beverages

Wine and beer are produced by fermentation. It means that yeast is used at some stages during their production. /

Alkoholos italokban használt élesztő

A bort és a sört fermentációs technológiával állítják elő. Ez azt jelenti, hogy a gyártás néhány fázisa során élesztőt adnak hozzá a termékekhez.

Beer being fermented by brewer's yeast

Yeast as a nutritional supplement

Yeast is used in nutritional supplements popular with health-conscious people and those following vegan diets. It is often referred to as "nutritional yeast" when sold as a dietary supplement. Nutritional yeast is a deactivated yeast, usually S. cerevisiae. Some people say it is an excellent source of protein and vitamins, especially the B-complex vitamins. Despite this fact, yeast has much more advantages than disadvantages.

Az élesztő, mint étrendkiegészítő

Az egészségtudatos és vegán egyének körében rendkívül népszerű az élesztő étrend kiegészítőként való alkalmazása. Ez ún. inaktivált formában tartalmazza az élesztőgombát, amely leggyakrabban a már említett S. cereovisiae. Néhányan azt állítják, hogy az élesztő remek forrása a proteinnek és a vitaminoknak, és különösen jó B-vitaminforrásként szolgál. A tény ellenére az élesztőnek sokkal több negatív, mint pozitív tulajdonsága van.



Yeast products

Yeast used in probiotics

Some probiotic supplements use the yeast S. boulardii to maintain and restore the natural flora in the gastrointestinal tract. I have already written about this category here in details.

Az élesztő, mint probiotikum

Vannak probiotikumok, amelyekben a S. boulardii nevű élesztőgomba fajt a bélflóra természetes egyensúlyának megteremtése érdekében alkalmazzák. Erről a kategóriáról már részletesen írtam itt.

- - - - - - - - - - - - - - -

In writing this article, it was not my intention to promote yeast, but I think, it can be useful to know about it in every way possible just to avoid it successfully. The truth is that yeast is very bad to your health. Eating yeast and anything made with yeast can stimulate microform overgrowth and increase mycotoxins (increasing the amount created in your own body, in addition to whatever is in the product itself). If you consume it, you take in pure microforms. /
Ezen cikk megírásával nem az volt a célom, hogy az élesztőt reklámozzam, viszont szerintem érdemes tudni minden lehetséges felhasználási módjáról csakhogy sikeresen elkerülhessük. Az igazság az, hogy az élesztő nagyon káros az egészségünkre. Minden élelmiszer, ami élesztőt tartalmaz, hozzájárul a mikroorganizmusok túlzott elszaporodásához, és növeli a mikotoxinok szintjét (megnövelve a szervezetben termelődő mennyiséget a termékkel bevitt élesztőgombákon túl). Ha élesztőt eszel, azzal tulajdonképpen színtiszta mikroorganizmus-koncentrátumot fogyasztasz.




Yeast contributes to the disease called Candida albicans infection which is a common problem in our modern society. This fungus can be found growing and causing inflammation in our bloodstream and in our organs. Lots of women suffer from it in the form of vaginal problems. /
Az élesztő szervezetbe történő bevitele nagyban hozzájárul a Candida albicans túlszaporodásához, ami modern társadalmunk egyik rendkívül gyakori problémája. Ez a gomba a vérkeringésbe, majd a szervekbe jutva gyulladásokat idéz elő. Sok nő szenved a problémától vaginális fertőzések formájában.

Eating yeast can also cause other serious diseases indirectly, such as kidney stones (and stones in other organs, for example in the liver or even in the brain), rheumatoid arthritis, heart disease, diabetes, Crohn’s disease or colitis. /
Az élesztő fogyasztása egyéb betegségekhez is hozzájárulhat közvetetten, csakúgy, mint vesekövekhez (és kövekhez más szervekben, mint például a májban vagy az még agyban is), illetve ízületi gyulladásokhoz, szívproblémákhoz, cukorbetegséghez, Crohn-betegséghez vagy gyulladásos bélbetegségekhez is (colitis).

Nowadays, you can find many yeast-free products in the stores. Whole-grain pastas don’t contain yeast, nor rice products. I have not been eating yeast for almost 3 years, and if you are determined enough and are able to focus on what you CAN eat instaed of what you CAN'T, yeast is not so difficult to avoid. Read labels carefully to make sure all your foods are yeast-free. /
Manapság rendkívül sok élesztőmentes terméket kínálnak az üzletek. A teljes kiőrlésű tészták nem tartalmaznak élesztőt, a rizsből készült termékek sem (pl. puffasztott rizs). Én 3 éve nem eszem élesztőt, és kellő határozottsággal nem olyan nehéz elkerülni, csak arra kell fókuszálni, hogy mi AZ, AMIT ehetsz. Olvasd el figyelmesen a feliratokat, hogy meggyőződhess róla, az adott élelmiszer valóban nem tartalmaz élesztőt.

- - - - - - - - - - - - - - -

Thank you for reading this article. If you find it useful, please, consider to share it for the benefit of others. /
Köszönöm, hogy elolvastad a cikket. Ha hasznosnak találod, kérlek oszd meg mások javára is.

You can follow me on Facebook, if you wish. /
Itt követhetsz Facebookon, ha gondolod.

xx Rose

0 megjegyzés:

Post a Comment